Hyra och boka stuga på Åland - Harnäs stugor

Hyr och boka stuga på Åland. Villa och stugor att hyra.

Fakta Om Åland

Vilka grundläggande fakta finns om Åland?

Det officiella språket på Åland är svenska. När klockan är 13.00 i Sverige är den 14.00 på Åland. Sommartid följer normerna för Europeiska unionen. Den officiella valutan på Åland är Euro, men de flesta butiker tar även emot svenska kronor. De flesta butiker, restauranger och andra servicebutiker tar även VISA, Eurocard, Mastercard med flera.

Invånarantal är över 30 300. Av dessa bor cirka 12000 i staden Mariehamn. Ålands högsta punkt över havet är berget Orrdalsklint 129 meter över havet. Antalet öar på Åland är cirka 6757 stycken varav cirka 60 är bebodda.

Vilka sporter är vanliga på Åland?

Åland har två kända lag inom fotbollen: IFK Mariehamn och Åland United som båda spelar i de högsta serierna. På Åland finns curlinghall, innebandyhallar, ishall, bowling, tennisbanor, golfbanor, simhallar med mera. Discgolf eller freesbeegolf finns det många nya banor av på Åland. Titta gärna in på Ålands discgolf hemsida

Hur ser näringslivet ut på Åland? 

Åland har ett rikt näringsliv med framgångsrika företag inom sjöfart, turism, IT, försäkringar, bank och finans. Jordbruket och fisket med lokalt producerad mat är också viktiga branscher. 

Hur ser kulturlivet ut på Åland?  

På Åland finns 16 gamla och vackra kyrkor att besöka. Teater och konstutställningar finns det även att upptäcka för den intresserade. Åland har ett mycket rikt kulturarv. 

Vilka fritidsnöjen finns på Åland? 

Skärgården ger möjlighet till paddling, segling, långfärdsskridskoåkning och fantastiska vandringsleder. Fiske är mycket vanligt förekommande då bra fiskevatten finns. Fiskekort finns att köpa digitalt. Gällande fiske på Åland är även denna hemsida mycket informativ. Cykelvägar finns på hela Åland. Inne i Mariehamn finns goda möjligheter till shopping, restaurangbesök, spabehandlingar och annan rekreation. 

Har Åland en egen flagga? 

Åland har en egen flagga. Ålands flagga är blå, gul och röd. Åland har haft egen flagga sen år 1954. Åland har även ett eget landskapsvapen där motivet är en kronhjort.

Video om Åland på engelska: https://youtu.be/zLglJ3vMGX4

Fakta om Åland: www.aland.ax

Våra egna rekommendationer på besöksmål på Åland. Observera att alla besöksmål nedan ej är öppna året runt.

Lugnet keramik finns i Hammarland. I Hammarland finns även Hugo Anderssons livsmedelsbutik. För den som vill vandra och ha fin utsikt finns Sålis batteriberg med utsiktstorn i Sålis, Hammarland. För den som vill simma finns Bovik sjöns allmänna badplats i Bovik, Hammarland.

Hantverksbutiken Salt finns i sjökvarteret i Mariehamn. I Mariehamn finns också Ålands sjöfartsmuseum. Vill man besöka caféer finns Bagarstugan, Iwa och Svarta katten i Mariehamn. I Geta finns Pettas ekologiska hembageri och hemcafé. I Jomala finns Brobacka café i byn Björsby.

Karl-Ers frukts gårdsbutik och gårdscafé i Tjudö, Finström. Stickstugans hantverk och café finns i Järsö, Lemland. Stallhagens mikrobryggeri av öl med Pub Stallhagens matservering finns i Godby Finström. Smakbyns café som har restaurang och gårdsbutik finns i Kastelholm Sund.

Post- och tullhuset som är en byggnad från ryska tiden i Eckerö är en sevärdhet för de som vill uppleva västra Åland.

 

Youtube Twitter Instagram Facebook

 

Deutsch

Suomi

 

[email protected]

 

http://www.booking.com/tornvilla