Hyra och boka stuga på Åland - Harnäs stugor

Hyr och boka stuga på Åland. Villa och stugor att hyra.

Fakta om Åland

Vilka grundläggande fakta finns om Åland?

Det officiella språket på Åland är svenska. När klockan är 13.00 i Sverige är den 14.00 på Åland. Sommartid följer normerna för Europeiska unionen. Den officiella valutan på Åland är Euro, men de flesta butiker tar även emot svenska kronor. 

Invånarantalet är cirka 30 500 personer. Av dessa bor cirka 12000 i staden Mariehamn. Ålands högsta punkt över havet är berget Orrdalsklint 129 meter över havet. Antalet öar på Åland är cirka 6757 stycken varav cirka 60 är bebodda. 

Vilka sporter är vanliga på Åland?

Åland har två kända lag inom fotbollen: IFK Mariehamn och Åland United som båda spelar i de högsta serierna. På Åland finns curlinghall, innebandyhallar, ishall, bowling, tennisbanor, golfbanor, simhallar med mera. Discgolf eller freesbeegolf finns det många nya banor av på Åland. Klättring eller bouldering som flera säger finns det goda möjligheter till också på Åland.

Hur ser näringslivet ut på Åland? 

Åland har ett rikt näringsliv med framgångsrika företag inom sjöfart, turism, informationsteknologi, försäkringar, bank och finans. Jordbruket och fisket med lokalt producerad mat är också viktiga branscher. Taxfree försäljningen ombord på fartygen betyder mycket för Åland. Paf som ägs av landskapet Åland är också en stor arbetsgivare. 

Hur ser kulturlivet ut på Åland?  

På Åland finns 16 gamla och vackra kyrkor att besöka. Teater och konstutställningar finns det även att upptäcka för den intresserade. Åland har ett mycket rikt kulturarv. 

Vilka fritidsnöjen finns på Åland? 

Skärgården ger möjlighet till paddling, segling, långfärdsskridskoåkning och fantastiska vandringsleder. Fågelskådning är även mycket populärt på Åland. Fiske är mycket vanligt förekommande då bra fiskevatten finns. Fiskekort finns att köpa digitalt. Gällande fiske på Åland är även denna hemsida mycket informativ. Cykelvägar finns på hela Åland. Inne i Mariehamn finns goda möjligheter till shopping, restaurangbesök, spabehandlingar, massage och annan rekreation. 

Har Åland en egen flagga och egen regering? 

Åland har en egen flagga. Ålands flagga är blå, gul och röd. Åland har haft egen flagga sen år 1954. Åland har även ett eget landskapsvapen där motivet är en kronhjort. Åland har självstyrelsedag den nionde juni varje år och Åland har just firat 100 år. Åland har en egen regering. Vill du lära dig lite mer historia om Åland rekommenderas detta program från SVT play.

Våra egna rekommendationer på besöksmål på Åland. Observera att alla besöksmål nedan ej är öppna året runt.

Lugnet keramik finns i Hammarland. I Hammarland finns även Hugo Anderssons livsmedelsbutik. För den som vill vandra och ha fin utsikt finns Sålis batteriberg med utsiktstorn i Sålis, Hammarland. För den som vill simma finns Bovik sjöns allmänna badplats i Bovik, Hammarland.

Hantverksbutiken Salt finns i sjökvarteret i Mariehamn. I Mariehamn finns också Ålands sjöfartsmuseum. Vill man besöka caféer finns Bagarstugan och Svarta katten i Mariehamn. I Jomala finns Brobacka café i byn Björsby.

Karl-Ers frukts gårdsbutik och gårdscafé i Tjudö, Finström. Stickstugans hantverk och café finns i Järsö, Lemland. Stallhagens mikrobryggeri av öl med Pub Stallhagens matservering finns i Godby Finström. Smakbyn som har restaurang och gårdsbutik finns i Kastelholm Sund. Post- och tullhuset som är en byggnad i Eckerö är en sevärdhet för de som vill uppleva västra Åland.

 

Youtube Twitter Instagram Facebook

29 Jun 2023

 

[email protected]

 

http://www.booking.com/tornvilla