För vinterbad behövs en vak, alltså ett hål i isen. Man kan vinterbada i havet eller i en sjö. Ungefär 700 000 vuxna personer har vinterbad som fritidsintresse i Finland. Säsongen för vinterbad börjar
i november och slutar i april. Vintertid är vattnet kallare än 10 grader celsius.
Flera typer av vinterbad
Man kan vinterbada på flera olika sätt. En del människor vill bara doppa sig i vattnet riktigt snabbt. Andra vill vara i vattnet en lite längre stund och kanske till och med simma en bit.
De flesta som vinterbadar är i det kalla vattnet mellan 10 sekunder och 2 minuter. Men det finns sådana som är i vattnet längre, upp till 6 minuter.
En del vinterbadare går turvis och värmer sig i en i bastu för att sen doppa sig i det kalla vattnet. Men det finns också vinterbadare som inte alls vill använda bastu när de vinterbadar.
Kalla vattnet känns i kroppen
Kallt vatten påverkar kroppen. När man vinterbadar i kallt vatten börjar hjärtat slå snabbare och pulsen stiger. Det kan bli jobbigare att andas och den som simmar kan känna sig yr.
Det kan kännas som att det sticker eller gör ont i händerna, fingrarna, fötterna och tårna. Man kan också få röda märken på huden av det iskalla vattnet. De här reaktionerna är kroppens normala reaktioner när kroppen hamnar i kylslaget vatten.
Du kan hjälpa din kropp att lugna sig genom att röra dig långsamt när du stiger ner i det kalla vattnet. Det lönar sig också att samtidigt andas ut genom munnen i en lång utandning.
Kroppens temperatur sjunker snabbt om man doppar huvudet i kallt vatten. Därför ska man hålla huvudet torrt när man vinterbadar. När man håller huvudet torrt är det både tryggare och trevligare att vinterbada.
Det kan kännas svårt och stelt att röra sig när man har simmat i kallt vatten och kroppen har blivit nedkyld. Det är lättare att kliva upp ur vattnet om du koncentrerar dig på att röra dig lugnt. Efter att ha badat i kallt vatten behöver du låta kroppen värmas upp långsamt. Om du duschar
eller går i bastu ska du öka värmen lite i taget.
Det är viktigt att klä sig i varma kläder efter att du har vinterbadat. Det är också viktigt att komma ihåg att dricka. Man känner törst sämre när det är kallt. Efter vinterbadet är det gott att dricka något varmt.
Kallt vatten kan få dig att må bra
Det finns forskning som visar att regelbundet vinterbadande kan få kroppen att vänja sig vid kyla och att det kan vara bra för hälsan. Vinterbad kan vara bra om man har sömnproblem. Man kanske börjar sova bättre. Vinterbad kan förbättra kroppens immunförsvar så att man inte blir förkyld så ofta. Kallt vatten kan hjälpa musklerna att återhämta sig efter idrott eller arbete. Det kan också hjälpa mot inflammationer i muskler och leder och lindra smärta.
Att vinterbada regelbundet förbättrar blodets cirkulation. Blodet börjar cirkulera bättre i händerna och fötterna och får dem att kännas varmare. Regelbundet vinterbadande kan också sänka blodtrycket.
Vinterbad kan hjälpa en att bättre tåla stress. Vinterbad kan också göra att man känner sig nöjdare och mår bra. Efter att ha vinterbadat kan man känna stolthet med att ha vunnit över sin rädsla för det kalla vattnet.
Vinterbad passar inte alla
Människor reagerar olika på vinterbad. Det är inte hälsosamt för alla människor. Kallt vatten
kan göra vissa sjukdomssymptom värre. Om du har en sjukdom är det viktigt att i förväg diskutera med en läkare om vinterbad passar dig eller inte. Om du har en sjukdom är det viktigt att diskutera med en läkare om det är tryggt för dig att vinterbada eller inte. En del människor mår bra av vinterbad, men inte alla.
Försäkra dig om att vinterbadande är säkert för dig. Om du har en hjärt- eller kärlsjukdom, en sjukdom som påverkar andningen eller någon annan långvarig sjukdom kan det hända att vinterbad inte passar dig.
Skydda din kropp
Det är inte särskilt kostsamt att vinterbada. Du behöver egentligen bara en baddräkt eller ett par badbyxor. Men det kan ändå vara bra att ha några andra saker också när du ska vinterbada.
Gedigen utrustning gör det trevligare att vinterbada. Det är bra att ha skor och handskar som passar för vinterbad och en mössa. Skor som passar för vinterbad ska ha bra botten, så att du inte halkar. Skorna gör det lättare att gå på kall och frusen mark och på snö.
Skor för vinterbad skyddar huden på fotsulorna och minskar känslan av att det kniper och gör ont
i fötterna för att det är så kallt. Handskar som passar för vinterbad skyddar händerna. Handskarna skyddar huden på händerna och fingrarna så att händerna inte fryser fast i stegen eller bryggan när man kliver upp ur vattnet.
En mössa skyddar huvudet och gör så att värmen i kroppen inte försvinner via huvudet.
Du kan använda en yllemössa eller en varm hatt. En mössa gör så att kroppstemperaturen inte sjunker så snabbt. Det kan vara trevligare att vara i det kalla vattnet med en mössa på sig.
Kroppens värme försvinner till stor del via huvudet. Det beror på att blodkärlen i huvudet inte drar ihop sig på samma sätt som de gör i resten av kroppen när det är kallt.
Ha någon med dig när du vinterbadar. Vinterbada inte ensam ifall om någonting tråkigt skulle ske.
Prova på vinterbad och upplev naturen
När du vinterbadar kommer du nära naturen. Vill du stanna upp den här vintern och prova på vinterbad? Då kan du själv uppleva vad just du känner, vad du ser, vilka dofter du känner och vad du hör i naturen.
Att vinterbada regelbundet betyder att man vinterbadar en till tre gånger i veckan och fortsätter med det längre än tre månader.
Flera av våra gäster utövar vinterbad och har varit nöjda med att bo i Tornvillan. Vi har boendet för din vintersemester och ditt vinterbadande. Boka gärna tornvillan på Åland. Järnspett för att hacka hål i isen finns. Läs mer på www.harnasstugor.com/tornvillan